Vyhlašování a ochrana památných stromů rss

Památné stromy, jejich skupiny a stromořadí vyhlašují orgány ochrany přírody - pověřené obecní úřady, jim na stejné úrovni postavené úřady statutárních měst, Magistrát hlavního města Prahy, na území národních parků a chráněných krajinných oblastí a jejich ochranných pásem Správy národních parků a Správy chráněných krajinných oblastí, na území vojenských újezdů pak Újezdní úřady. Na ostatních územích určených pro obranu státu je kompetentní Ministerstvo životního prostředí. Památné stromy na území národních přírodních rezervací a přírodních památek mimo národní parky a chráněné krajinné oblasti a jejich ochranná pásma, vyhlašují obecní úřady obcí s rozšířenou působností.

Podle zákona č. 114/1992 Sb. jsou památné stromy vyhlašovány rozhodnutím výše zmíněných kompetentních orgánů ochrany přírody. Tomuto rozhodnutí musí předcházet zahájení správního řízení a oznámení o záměru vyhlásit památné stromyÚčastníky řízení jsou vlastníci, případně nájemci pozemků, na kterých památné stromy rostou, obec, občanská sdružení, pokud se k řízení přihlásila písemně do 8 dnů ode dne kdy jim bylo oznámeno zahájení řízení. Návrh musí být projednán i s dotčenými orgány. 
Ukázka rozhodnutí o vyhlášení - zde 

Památné stromy jsou v terénu označeny tabulemi s malým státním znakem ČR a tabulemi s textem "památný strom" nebo "památné stromy".                                                                                                                                                             označení památného stromu


Ochrana stromů v minulosti

Víte jak se v průběhu času chránily stromy? Ucelený průřez historií naleznete právě v tomto článku.

Autor: A.Rudl  •  Vydáno: 16.4.2010 21:07  •  Přečteno: 5377x  •  Komentářů: 1

První právní ochrana pražských stromů

Víte od kdy bylo poprvé v Praze chráněno stromořadí? Od toho aby jste se to dozvěděli vás odděluje jedno kliknutí myší :-).

Autor: A.Rudl  •  Vydáno: 16.4.2010 21:06  •  Přečteno: 4520x  •  Komentářů: 0

Podmínky ochrany památných stromů

Základní shrnutí podmínek současné ochrany

Autor: A.Rudl  •  Vydáno: 16.4.2010 21:05  •  Přečteno: 5249x  •  Komentářů: 0

Novinky

Písničky o stromech - přidány nové

Rádi si poslechnete pěknou hudbu k tématu? Tak písničky o stromech jsou tu přímo pro vás.

Databáze významných stromů Prahy

Znáte Lípy republiky nebo Lípy svobody v Praze? Znáte významné stromy Prahy? Pojďte se podívat na některé z nich!

Tip na originální dárek - kniha Pozoruhodné stromy Prahy

Právě vyšla kniha přibližující příběhy památných a významných stromů Prahy. Najdete v ní mnoho tipů kam vyrazit do pražské přírody vč. nejkrásnějších vycházek za pražskými stromy. Knihu můžete získat v distribuční síti knihkupectví či přes tento web. Příjemné čtení!

Uživatel

Anketa

Máte na území vaší obce/městské části památný strom nebo jejich skupinu?
Počet hlasů: 101

TOPlist