Zdroj: http://prazskestromy.cz/index.php?a=28  •  Vydáno: 15.1.2012 19:41  •  Autor: A.Rudl

Knižní novinky ze světa stromů

Vyšla první kniha která se podrobně zabývá praž- skými památnými stromy - Památné stromy Prahy. Novinkou je též kniha Moudrost stromů.

Nová kniha 
Památné stromy Prahy
Aleš Rudl, Pavel Kyzlík a kolektiv

Milovníci pražské přírody mají důvod k radosti, vyšla kniha Památné stromy Prahy, která se jako první publikace podrobně zabývá pražskými památnými stromy.
Kniha je zároveň jednou z nejobsáhlejších publikací o památných stromech určitého regionu.

Těžištěm knihy je soubor vlastivědných vycházek, jejichž cílem jsou chráněné dřeviny. Texty vycházek jsou koncipovány tak, že přinášejí informace také o chráněných územích Prahy, ale kromě toho rovněž uvádějí kulturně-historické informace, které by měly sloužit ke komplexnímu poznání území.
Velký prostor je věnován i popisu všech vyhlášených památných stromů v Praze. Snahou autorů bylo získat co nejvíce informací  k jednotlivým dřevinám. Zjištěné poznatky jsou uváděny v souvislostech s místem, na kterém strom nebo jejich skupina roste. Připojeny jsou i základní faktografické údaje ke stromům, včetně doporučené dopravy. Podoba stromů je zachycena na perokresbách.   
Další kapitoly se věnují například ochraně stromů v minulosti, významu památných stromů, současnému stavu ochrany památných stromů, péči o ně či popisují vybrané druhy dřevin.

Pro Magistrát hl. m. Prahy vydala © 01/43 ZO ČSOP, Praha, prosinec 2011
1. vydání, 192 stran 

Redakce a výtvarná koncepce: Jan Němec
Autoři textů: Aleš Rudl, Pavel Kyzlík a kolektiv
Grafické zpracování a sazba: Vít Gajdůšek - EnviTypo
Tisk: Tiskárna Kleinwächter, Frýdek-Místek


Pozn. knihu lze získat v E-shopu internetového knihkupectví za dočasně zvýhodněnou cenu (odkaz zde) nebo ve Vršovickém knihkupectví - Moskevská 57 (na rohu nám Svatopluka Čecha), po-pá 9-18h, so 9-12h.  


1.5.2012
Moudrost stromů
Fred Hageneder
2. vydání, 2012
Stromy a člověk patří k sobě odjakživa. Po staletí lidem poskytují útočiště, chrání je před horkem, zásobují jedlými plody a skýtají využití v potravinářství i v lékařství. Dávají jim dřevo, z něhož se vyrábějí nástroje, zbraně i hračky a staví domy, lodě i mosty. Poskytují palivo, které se stalo pohonem civilizace. A nejen to - stromy mají odedávna své místo v lidové tradici. Naši předkové uctívali přírodní síly, nabízeli jim dary a oživovali svět, jehož se sami cítili být neoddělitelnou součástí.  Tato ojedinělá výpravná publikace přibližuje fascinující svět stromů, ukazuje, jakou roli hrály v historii a jaký význam mají ve světové mytologii.
Vydala Euromedia Group k.s., Knižní klub
Více informací zde 

15.1.2012
Podivuhodné stromy

Marie Hrušková, autor fotografií Jaroslav Michálek
09/2011

Strom.  Šumění listí, vůně mízy, majestátní vzhled koruny: to vše a ještě mnohem víc vnímáme, když se s tímto podivuhodným výtvorem přírody setkáme na svých cestách volnou krajinou či městskými ulicemi. Stromy však nejsou jen krásné na pohled, ale po tisíciletí provázejí člověka i jako jeho pomocníci: léčí, ochraňují, poskytují obživu - lze téměř bez nadsázky říct, že bez nich by na zemi nebyl život. Stromy jsou však i dávnými svědky našich dějin - vždyť jejich věk nezřídka několikanásobně převyšuje věk člověka. Vydejme se tedy po stopách těchto moudrých svědků historie a zaposlouchejme se do jejich příběhů.

Vydala Euromedia Group k.s., Knižní klub

Více informací: zde